Przepis na poranną kaszę jaglaną

3 lipca, 2014

Witajcie!

W tym wpisie obiecany ostatnio przepis na zdrowe śniadanie z udziałem niezastąpionej kaszy jaglanej. Na początku może to być nowe doznanie smakowe, ale nawet dzieci przyzwyczają się do niego, jezeli podamy im na początku wersję „na słodko”, z ich ulubionymi owocami, a nawet kawałkami startej czekolady. Wszystko w imię zdrowia! Czemu nie?:)

Kasza jaglana na śniadanie (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki smażonych jabłek/pół jabłka startego na tarce
  • garść dowolnych bakalii (orzechów, rodzynek, suszonych owoców-np. banany)
  • świeże owoce sezonowe
  • 1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy mleko i sok z pomarańczy, podgrzewamy prawie do wrzenia, wrzucamy kaszę jaglaną (dobrze wymytą) i podgrzewamy tak przez 25 minut, co jakiś czas mieszając, najlepiej tak, by mikstura nam nie zawrzała (sok mógłby spowodować zważenie się mleka). Dodajemy kaszę mannę, bakalie i ewentualnie starte jabłka, gotujemy jeszcze przez 5 minut mieszając. Jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta, można dodać mleka lub soku. Zdejmujemy z ognia, rozkładamy do miseczek, dodajemy miodu do smaku i mieszamy (ja daję łyżeczkę do jednej porcji, ale dla dzieci może to być zbyt mało słodkie). Na wierzch kładziemy zesmażone jabłka (jeśli mamy), posypujemy sezonowymi owocami. Tak naprawdę, potrawę można dowolnie przybrać – posypać czekoladą, prażonymi migdałami, albo posiekanymi orzechami, wszystko zależy od gustów Waszych i Waszych dzieci.

Smacznego!

Categories
Tags
Share a Comment