Letni kisiel home made

3 lipca, 2014

Witajcie!

pomyślałam sobie, tworząc ostatni wpis, że od krochmalu na chrypkę jest już tylko jeden malutki krok do pysznego, zdrowego deseru dla dzieci – czyli domowego kisielu. Taki deser jest idealny na wakacje, bo możemy zrobić go z dodatkiem dowolnego rodzaju owoców, a poziom słodkości też dostosowujemy do indywidualnych gustów. W niczym nie jest on podobny do kupnego kisielu z papierka! Nie ma żadnych zbędnych dodatków, konserwantów i nadmiaru cukru, czy polepszaczy smaku. Jednym słowem – samo zdrowie!

 

Polecam Wam szczególnie mocno schłodzony, zamiast ciastek na podwieczorek w te letnie, upalne dni

Przepis na kisiel owocowy (ok. 3 szklanki)

Składniki:

  • 2 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka wody, 1 szklanka soku jabłkowego)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier (ja dałam 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią), do smaku
  • rozdrobnione/pokrojone/starte świeże lub suszone owoce – u mnie było to pół jabłka startego na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

1,5 szklanki płynów zagotowujemy z cukrem. W tym czasie mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej w pozostałej połowie szklanki płynu. Zmniejszamy gaz i mieszając powoli wlewamy płyn z mąką, do gotującego się płynu. Podgrzewać chwilę, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki, dorzucić owoce (u mnie starte jabłka), dokładnie wymieszać, zestawić do ostygnięcia. Można później schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Categories
Tags
Share a Comment