Kasza jaglana zamiast tabletki – zdrowe wzmocnienie odporności

3 kwietnia, 2014

Witajcie!

Ostatnio odkryłam blog kulinarny prowadzony przez dietetyka kuchni 5 przemian, cały oparty na zdrowej, sezonowej kuchni, który oprócz przepisów zamieszcza w swoich wpisach informacje o działaniu prozdrowotnym różnych produktów kulinarnych. Na czele najbardziej polecanych stoi kasza jaglana, o której działaniu kilka słów poniżej. Nadal niedoceniana w polskiej kuchni (choć to tradycyjne danie z naszych stron!), może zasmakować nawet dzieciom. Poniżej też przepis na zdrowe śniadanie z jej udziałem, idealne na chłodne, jesienne poranki!

Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze dla naszego układu pokarmowego, czyli innymi słowy odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Reguluje działanie metabolizmu, który zostaje zakwaszony większością spożywanych przez nas produktów (szczególnie słodyczy, ale też pieczywa, nabiału). Zawarta w niej krzemionka działa zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie. Dzięki działaniu dkwaszającemu ma też działanie antynowotworowe. Dodatkowo jedzona na ciepło na śniadanie powoli uwalnia energię dla naszego organizmu, co doda nam sił do wzmożonej aktywności, jaką zazwyczaj musimy z siebie wykrzesać przed południem:)

Te i jeszcze więcej informacji znajdziecie na blogu gotujzdrowo.com, który niedawno odkryłam, a który serdecznie Wam polecam. Jest tam sporo informacji na temat kuchni i żywienia przy chemioterapii oraz w diecie antynowotworowej (bo lepiej zapobiegać), więc jeżeli Was dotyczy ten problem, warto poczytać o wpływie jedzenia i możliwościach, jakie sami mamy wobec tej choroby.

Gorąco polecam!

Categories
Tags
Share a Comment