Ciasteczka na zdrowe drugie śniadanie

3 lipca, 2014

Witajcie!

Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na mega zdrowe ciasteczka, które ostatnio sobie wypiekłam. Są przyrządzone z mąki razowej, słodzone miodem zamiast cukru, pełnie ziaren i suszonej żurawiny. To takie idealne drugie śniadanie dla starszych Maluchów, albo przyszłych mam. A my nie musimy mieć wyrzutów sumienia zajadając się kilkoma zarazem:)

Składniki:

na około 25-30 ciasteczek

  • szklanka mąki żytniej razowej (może być też zwykła,albo np pszenne pełnoziarnista lub orkiszowa)
  • pół kostki masła (100 g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów (laskowych lub włoskich)
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • łyżka otrąb pszennych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z masłem orzechowym, miodem na gładką masę, do lekkiego napuszenia. Dodajemy jajko, ucieramy do gładkości. Dodajemy suche składniki (mąkę, płatki owsiane, ziarna sezamu, otręby, proszek) i mieszamy. Na koniec dosypujemy żurawinę i orzechy, mieszamy. Od razu ostrzegam – ciasto nie jest zbyt gładkie i łatwe do formowania, raczej bardzo gęste. Z tak przygotowanej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, pieczemy ok. 15-20 minut (bardziej wypieczone będą też bardziej kruche, więc zależnie od preferencji). Przechowujemy w pojemniku.

Ostatnio wychodząc do pracy przed 7 złapałam takie jedno ciasteczko w drodze, schrupałam ze smakiem i nasyciło mnie ono aż do 9, kiedy mogłam zjeść śniadanie. A dodam, że do pracy jeżdżę 12 km rowerem. Serdecznie polecam!

Smacznego!

Categories
Tags
Share a Comment